Ruimte innemen – hoe doe je dat?

ruimte innemen kan je leren met haptotherapie

Ruimte innemen – hoe doe je dat?

In contact

In contact met de mensen om je heen kan je in de basis twee dingen doen: ruimte innemen of ruimte laten. Vaak wisselt dit zich af, maar heb je van nature wel meer de neiging tot het één of het ander.  Dit uit zich in houding, beweging, stemgebruik, gedachten en gevoelens.

Voor de ander zorgen

Veel klanten die ik zie in mijn praktijk zijn op ‘de ander’ gericht. Ze zorgen dat hun partner en kinderen het goed hebben. Ze zijn alert op verwachtingen en wensen van anderen, en proberen daar aan te voldoen. Ze vinden het fijn om anderen te kunnen helpen. Vinden het fijn als iedereen ’tevreden is’ of het naar de zin heeft. Althans, tot op zekere hoogte.

In de loop van hun leven voelt het steeds leger. Je bent zo bezig om aan alle wensen en verwachtingen te voldoen, maar wat wil je zelf nu eigenlijk? Vaak weten ze niet meer zo goed wat ze willen. Ze weten niet meer wat ze voelen. Hun omgeving is nog best blij met ze, maar zelf voelt het niet meer oké. Het voelt leeg.

Ruimte (leren) innemen voor wat jíj wil

Binnen de haptotherapie leer je bewust te worden van je patronen. Vaak is het iets wat van jongs af aan speelt: willen voldoen aan verwachtingen van anderen, gezien willen worden, aardig gevonden willen worden. En (tot op zekere hoogte) is daar niks mis mee. Als de hele wereld zo zou zijn, is het misschien wel een fijnere wereld.  Misschien een tikkeltje passief, dat wel. Maar wel met harmonie en rust. Al hoewel het best hard werken kan zijn om te voldoen aan al die verwachtingen en steeds te zorgen dat iedereen het goed heeft.

Tijdens de sessies oefenen we met het bewust worden wat je voelt. In het hier en nu. Dat doen we door middel van aanraken of door ervaringsoefeningen. Hier weer woorden aan kunnen geven is soms best lastig. Eerst kom je misschien niet verder dan ‘prima’, ‘goed’ of ‘irritant’. Langzaam komen daar nuances in.

Je wordt bewust wat iets met je doet. Daar kan je dan ook ruimte voor gaan opeisen. Als je stevig staat en bij jezelf kan blijven voelen, kan je dit met overtuiging, kracht en duidelijkheid ook uiten. Mensen gaan weer rekening met je houden en je zien voor wie je bent. In het begin is het nog ongemakkelijk, spannend en wennen, en er is moed voor nodig om je te uiten. Maar het levert je zo veel op! Je voelt je sterker, meer gezien. Misschien soms ook kwetsbaarder, omdat je aangeeft wat je wilt en de ander kan ‘nee’ zeggen. Maar hé; je bent wel gaan staan voor wat je wilt, en dat voelt goed!

Wil je dat ook leren? Neem dan contact met me op!