10 sep Van Codependentie naar ruimte voor jezelf
Codependentie
Een term die ik opeens veel tegenkom. Codependentie wordt vaak ervaren als een toestand, waarin je automatisch je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant zet, ten behoeve van de gevoelens en behoeftes van een ander of ten behoeve van de relatie. Je maakt jezelf al dan niet bewust afhankelijk van het gedrag of reactie van de ander of van de relatie. Het gevolg is dat je jezelf kunt verliezen in je relatie(s).
Jezelf verliezen
Je “verdwijnt” als het ware een beetje (of helemaal) om de ander meer ruimte te geven. Of je past je aan. Je gedraagt je automatisch naar de verwachtingen of wensen van de ander. Dit gebeurt zo snel en vanzelfsprekend, dat je het vaak op het moment zelf niet door hebt. Achteraf kun je je er rot, leeggezogen of boos door voelen. Ook al snap je op dat moment zelf niet altijd waar dat door komt. Misschien redeneer je het weg, of negeer je wat je van binnen voelt. Zeker als je codependentie een onbewust patroon voor je is en je al heel lang gewend bent om op die manier met je eigen gevoelens en behoeftes om te gaan.
Zijn je codependentie patronen al een lange periode aanwezig, dan kun je het gevoel hebben jezelf compleet kwijt te raken. Misschien heb je zelfs nooit goed geweten wie je nu zelf bent en wat je voelt. Zorgen voor, of rekening houden met de emoties van anderen is gemakkelijker voor je. Dat ben je gewend.
Herken je dat je constant bezig bent anderen tevreden te stellen, en hun goedkeuring te krijgen? Ben jij de persoon waar iedereen naar toe gaat hun problemen? Of ben je bang om alleen te zijn of verlaten te worden, zodat je maar blijft hangen in ongezonde relaties? Dit zijn allemaal symptomen van wat ze ‘codependency’ noemen. En per definitie is dat een verlies van je ‘zelf’ want je bent te druk met zorgen voor anderen. Wat belangrijk is om te beseffen is dat je nooit altijd alles voor iedereen kan doen. Dat is simpelweg onmogelijk.
Empatisch zijn is en blijft je kwaliteit. Kan je ook empathie voelen voor jezelf?
De wereld heeft zeker mensen nodig die zorgzaam en empathisch zijn, en geven om anderen. Maar je mag zelf ook liefde, zorg, aandacht en hulp krijgen. Dit concept van geven en nemen is vaak lastig voor mensen met codependency. Vaak zitten ze in relaties waar het één-richtingsverkeer is, of is geworden. Met je beste intenties en bedoelingen hou je vaak dit patroon in stand. Daarmee ontneem je anderen ook een kans om te leren en te groeien, of een kans om ook jóu liefde, aandacht, zorg en hulp te geven.
De waarheid is dat je dit niet eeuwig vol kan houden. Je gaat lijden, bent zo moe, krijgt fysieke of mentale klachten, en je hebt hulp nodig. Het leven voelt vlak. Je weet niet meer zo goed wat je zelf wilt, waar jij zin en plezier in hebt. Jouw behoefte om nodig te zijn is vaak eigenlijk een angst om verlaten te worden. Angst om afgewezen te worden omdat ze je niet aardig genoeg vinden.
Haptotherapie helpt je weer te voelen wat jij wil en hiervoor op te komen
Binnen de haptotherapie leer je weer voelen waar jij behoefte aan hebt. Je leert bewust te worden van je gevoelens, verlangens, wensen (klein of groot) en dit aan te geven. We onderzoeken waar je behoefte om er voor anderen te zijn vandaan komt. Welke angst zit hier achter? Je oefent met ruimte innemen voor wat jíj wil en dit duidelijk te zeggen. Met zorgen voor jezelf, voor je grenzen, voor jouw behoeftes.
Je leert veel meer dan ‘nee’ zeggen tegen anderen. Je leert vooral ‘ja’ te zeggen tegen jezelf. Het is niet dat je niet meer voor anderen mag zorgen, of niet meer naar anderen mag luisteren. Dit zijn juist jouw kwaliteiten en je vindt het ook fijn om te doen. Maar je leert daarnaast ook te luisteren naar jezelf, voor jezelf te zorgen en dat jouw behoeftes het ook waard zijn om gezien en gehoord te worden.
Ben jij ook zo moe van alsmaar zorgen voor anderen? Heb je ook het gevoel dat het leven vlak is en je niet meer weet wat je wil? Neem dan contact met me op voor individuele sessies of relatietherapie.