14 dec Veel patiënten hebben last van angst
De meeste patiënten herstellen snel na een besmetting met het nieuwe coronavirus. Maar een kleine groep houdt hardnekkige klachten over, waaronder angst. In de NRC stond hier een artikel over, waaruit ik nu citeer:
Veel patiënten hebben last van angst. „Angst dat het nog een keer gebeurt, dat het niet goed komt, of angst door het grillige aspect van het opbouwen. De ene week gaat het beter, de andere week vallen ze weer terug. Dat zie je wel vaker bij revaliderende mensen, maar niet zo sterk. Dat is vrij uniek voor deze patiënten.”
Sommige patiënten gaan uit angst oppervlakkiger ademhalen, of op een andere manier spreken. „Met twee keer een uur oefenen kunnen we dat al verbeteren. Lichaam en geest spelen op elkaar in, het is een samenwerking die je als geheel moet aanpakken. Het is de combinatie waardoor je sterker wordt.”
ANGST – ALLES WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT
Dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden is iets waar wij haptotherapeuten de hele dag mee werken. Angst is een hele sterke, krachtige emotie die direct invloed heeft op je lijf. Je kunt letterlijk verstijven van angst, je hartslag gaat omhoog, je lichaam bereidt zich voor om te vechten of te vluchten. Als dat niet kan, dan blijft die angst in je lijf zitten.
Het is op zich goed om bewust te zijn van je angst. Het is een signaal dat er iets aan de hand is. Je hoeft je angst niet te bagataliseren of te negeren. Het mag er zijn. Je kunt gaan voelen in je lijf waar je de angst opmerkt. Hoe de angst voelt voor jou.
Maar angst-gedachten kunnen de angst ook verder aanwakkeren en vergroten. Door bijvoorbeeld alles te willen blijven volgen over Covid. En vaak richt je je dan op die berichten die je angst nog verder aanwakkeren. Voor je het weet wordt je hier in meegezogen.
Door te blijven bewegen (wandelen, fietsen) kan je je even vrij maken van deze gedachten. Lichaamsbeweging helpt o.a. om de spanning van de angst wat kwijt te raken. Daarnaast kan je binnen de haptotherapie leren hoe je een keus krijgt: je angst verder vergroten (en merken hoe dat voelbaar is in je lijf), of iets anders gaan doen. B.v. meer tot rust komen door (kort gezegd) je basis/bodem gevoel te vergroten. Of juist de emoties boos en blij wat meer op te zoeken en te vergroten. Boosheid geeft energie, vitaliteit. Blijheid maakt vrolijk, onderzoekend, nieuwsgierig. Alles wat je aandacht geeft vergroot, dus ook de kleine dingen gedurende een dag die je wél de gevoelens van blij en boos geven.
Dat inzicht trok ook Paul Garner uit het slop. „Ik was zo bang dat ik iets ernstigs had, en dat het altijd zo zou blijven. En het dagelijks kijken op Facebookpagina’s en andere plekken waar mensen elke dag obsessief hun symptomen uitwisselen en de gekste verklaringen zoeken, maakte dat alleen maar erger. Dat is echt schadelijk.”
Een bevriende psychologe legde hem uit hoezeer angst kan doorwerken en zichzelf kan versterken, en dat het beter is om gewoon te gaan liggen als je uitgeput bent, en aan mooie dingen te denken. „In oktober stopte ik met Facebook, en ook met het groepje met drie lotgenoten, dat me aanvankelijk goed hielp.” Hij richtte zich op wat goed ging door de dag heen, en hield niet meer dagelijks bij hoe het ging, maar per week. Naast steeds iets meer lichaamsbeweging – hij wandelt en fietst nu dagelijks 20 minuten – is die acceptatie de sleutel, zegt hij. „Binnen drie weken was ik genezen.
VEERKRACHT
Een sterke mentale veerkracht is misschien wel het beste middel om met angst en stress om te gaan. Wil je je persoonlijke veerkracht te verhogen? Heb jij ook last van angst-gevoelens? Ben jij ook onzeker hoe het verder gaat? Neem dan contact op met een haptotherapeut bij jou in de buurt! Of neem contact op met mij.
Lees hier het hele artikel uit de NRC. In het artikel wordt Paul Gartner genoemd. Hij is hoogleraar publieke gezondheid aan de Liverpool School of Tropical Medicine, en hij liep half maart een corona-infectie op.