02 nov Contact – wat betekent dat voor jou?
Contact. Best een belangrijk begrip in deze tijd. Er worden allemaal regels en richtlijnen voor gegeven: beperk het aantal contacten, houdt 1,5 m afstand, maximaal met zoveel mensen enz, enz. Ingewikkeld. Waar je voorheen er niet over nadacht, wordt het nu een ‘ding’. Ga ik b.v. wel of niet sporten, ook al is het buiten en in een groepje van 4. Houd ik dan wel voldoende afstand? En is het niet een risico voor mijn klanten die ik nog wel graag wil blijven zien? Gaan we nog naar mijn schoonvader, die niet zo gezond is, maar ook alleen?
Hoe bijzonder moet het zijn als straks (over een jaar?) weer alles kan en mag. ‘Gewoon’ weer naar een feestje kunnen, kunnen borrelen met vrienden of elkaar weer ontmoeten bij de voetbalclub van mijn dochter. Ik kijk er nu al naar uit! En ik hoop dat ik de rest van mijn leven er af en toe bij stil blijf staan en besef hoe bijzonder en fijn dat is.
De contacten die je nu wel ziet lijken wel extra waardevol te worden. Het is fijn als ik bij mijn ouders aan tafel kan mee-eten. Ook al zitten zij aan de ene kant van de tafel en ik (op 1,5m afstand) aan de andere kant. Ook als we elkaar niet een knuffel of zoen kunnen geven, is het toch fijn om bij elkaar te zijn. Er is contact. Ik voel me verbonden met hen.
Wanneer is er contact?
Neem nou de foto van deze kinderen. Ze raken elkaar niet aan. Is er dan wel of geen contact? Nou, wat mij betreft is er zeker contact! Kijk maar hoe ze naar elkaar kijken, en hoe ze op elkaar inspelen en reageren.
Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat als er je met meerdere mensen in een ruimte bent er hoe dan ook contact is. Je stemt af op de ander. De mate waarin er meer verbondenheid is, of je meer geïsoleerd bent, zegt wat over het contact. En de mate waarin je over het algemeen de neiging hebt om je op te stellen in contact zegt iets over jezelf. Ben je van nature meer op jezelf gericht of ben je meer op de ander gericht? En als je op de ander gericht bent, in hoeverre doe jezelf dan nog mee? Mag de ander je voelen, in al je kwetsbaarheid? In hoeverre neem je ruimte in, of laat je de ruimte door de ander bepalen? Neem je meer het initiatief en bepaal je wat er gebeurd, of ben je meer reactief. Volg je of ga je er tegen in?
Haptotherapie helpt je bewust te worden van jou manier van contact maken en houden
Binnen de haptotherapie sessies wordt je bewust hoe jij gewoon bent om te doen. Hoe ga jij om met contact? Hoe nabij mogen mensen komen? Wat mogen ze van jóu zien, horen, voelen? Als je bewust wordt hoe jij gewoon bent om te doen, krijg je ook een keus. Je kan blijven doen wat je gewend bent (want daar zitten zeker ook voordelen en kwaliteiten aan), of je kan iets anders doen. Zo kan je bijvoorbeeld leren ruimte in te nemen, grenzen aangeven of om te gaan met nabijheid.
De komende weken besteed ik meer aandacht aan het concept ‘contact’. Zo zal het gaan over intimiteit en nabijheid, ruimte innemen, conflicten en fysiek contact door middel van aanraken.
Voor meer informatie over haptotherapie klik hier.