Werknemers vallen steeds vaker uit met stress en burn-out klachten

burn-out en stress komen veel voor. Haptotherapie kan inzicht geven in onderliggende patronen en helpen het in de toekomst anders te doen.

Werknemers vallen steeds vaker uit met stress en burn-out klachten

Vandaag was het weer in het nieuws: werknemers vallen steeds vaker uit met stress en burn-out klachten. Vooral vrouwen tussen de 20 en 45 jaar. Ook de toename van het verzuim onder de 20-tot-25 jarigen is zorgwekkend. Aldus het nieuwsbericht.

Ik zie ze ook bij mij in mijn praktijk. De jongeren bijvoorbeeld die net aan het werk zijn. Vol ambitie en hoge verwachtingen. Ze voelen de druk om de wereld een betere plek te maken. En om te kunnen leveren op het werk. De verwachtingen zijn hoog, maar in de praktijk valt het vaak tegen welke invloed je echt hebt. Het werk is stroperiger, alles duurt langer dan je zou willen. Deze jongeren zijn vaak gewend dat het wel lukt als je maar wil of hard je best doet. In de praktijk valt dat dan tegen. Wat wil ik nu eigenlijk? Waar ben ik mee bezig? Voeg ik wat toe?

Dertigers en veertigers met burn-out

Ook dertigers zie ik in mijn praktijk. Ze hebben hard gewerkt om te zijn waar ze nu zijn. Bezig zijn en ‘aan’ staan geeft een goed gevoel en energie. Van de ene taak of klus naar het volgende. Totdat het niet meer gaat. Het is op. Je bent vaker emotioneel, gefrustreerd of barst in huilen uit. Je sleept je met moeite ergens naar toe. Totdat vaak de omgeving zegt: stop. Een huisarts, leidinggevende, partner of vriend(in). Of totdat je zelf echt niet meer kan. Je lijf heeft aan de noodrem getrokken.

Veertigers (of ouder) zijn er uiteraard ook met een burn-out. Vaak hebben ze het gevoel geleefd te worden: kinderen, werk, en ouders die zorg nodig hebben. Iedereen doet een appel op je, en je hebt het gevoel dat je veel ballen in de lucht moet houden. Er lijkt weinig ruimte te zijn voor wat je zelf wilt. En soms weet je ook niet meer wat jij wilt, omdat je al jarenlang doet wat de omgeving van je verwacht.

Natuurlijk generaliseer ik hier wat, of misschien wel veel. Maar over het algemeen zie ik dat de druk van onze maatschappij en de druk die je jezelf daarin oplegt, te veel wordt. Eerst geeft het een lekker gevoel: aan staan, adrenaline, energie. Totdat je dit alleen maar blijft doen en het onderdeel wordt van hoe jij in het leven staat. Het is een gewoonte geworden en je gaat maar door op dezelfde manier.

Overigens resulteert het niet altijd in een burn-out. De stress en spanning kunnen zich ook in andere lichamelijke klachten uiten: hartkloppingen, stemklachten, paniekaanvallen, oorsuizen of tinnitus, buikpijn. Naast natuurlijk de bekende klachten in schouder en rug. Ik geloof dat iedereen wel zo zijn eigen ‘zwakke plek’ heeft, waar het gaat opspelen.

Inzicht in je manier van zijn & doen

De burn-out dwingt je om stil te staan. Het lichaam zegt ‘ho’. Zo gaat het niet langer. Zoals in de reacties onder het artikel ook te lezen is: “Praat met geliefden en probeer lief voor jezelf te zijn hoe lang je dat ook (on)bewust niet hebt gedaan. Je komt eruit met veel inzicht, rust en energie.” Binnen mijn sessies kijken we eerst hoe je weer een beetje houvast krijgt en langzamerhand weer wat energie. Daarna onderzoeken we hoe jij bent als persoon. Hoe steek jij in elkaar? Wat zijn daar de kwaliteiten en valkuilen van? En we oefenen met nieuw gedrag. B.v. grenzen stellen, ruimte innemen voor wat jij wil of vind, of tot rust kunnen komen. Je voelt en ervaart tijdens de sessies hoe dat voor je is. Zo’n gevoelde ervaring blijft veel langer bij en dat maakt dat je er ook buiten de sessies weer naar terug kan. Het maakt je uiteindelijk een mooier en completer mens. Meer in balans.

Benieuwd wat haptotherapie voor jou kan betekenen? Kijk hier voor meer informatie of neem contact met me op.