17 jun Nietsdoen – kan jij dat?
‘Geregeld nietsdoen in de zin van denkpauzes, ontspanning, vrij zijn van taken en nergens mee bezig zijn, is van levensbelang voor je intellectuele productiviteit en creativiteit. Daarom is wat de meesten van ons als “verloren tijd” beschouwen in feite ideale werktijd voor je archiverende brein, en is onafgebroken aan je schermpje gekluisterd zitten een ramp voor je productiviteit en vooral je creativiteit,’ zegt neuropsychiater Theo Compernolle.
Doe jij geregeld niets?
Ik voel me gezegend dat ik dat best wel goed kan. Mijn favoriete ‘nietsdoen’ is lekker in de hangmat. Met een goed boek en een verfrissend drankje. Zo kan ik de hele middag lummelen, hangen, wiegen. Boek open of boek dicht. Bij minder weer is mijn second-best: in bad. Heerlijk in het warme water ontspannen. Badolie of schuim er bij. En ook hier gaat een lekker leesboek mee. Geen ingewikkelde stof, maar gewoon makkelijk leesvoer.
Mijn man is er wel eens jaloers op. Hij kan dat namelijk niet zo goed, gewoon even niets doen. Zijn hoofd loopt over en de onrust zit in zijn lijf. Op de een of andere manier kan en mag ik het van mezelf, en hij heeft er de rust niet voor. Mijn hersenen hebben deze tijd nodig om tot rust te komen. Alles te verwerken wat er is gebeurd, of waar ik me druk over maak. En mijn lijf vind het heerlijk, zo’n rust moment. Bovendien weet ik dat de knop ook zo weer om kan. Er is namelijk altijd wel iets dat moet gebeuren. Gelukkig kan ik dat goed parkeren omdat ik weet dat ik daar dan ’s avonds of de volgende dag mee aan de slag ga. Nu hoeft dat dus niet. Want dat komt dan wel.
Trouwens, de aanpak van mijn man heeft ook één groot voordeel: aan het eind van de dag gaat hij liggen en is zo in slaap. Uitgeput.
Nietsdoen, hoe is dat voor jou?
Ben jij goed in nietsdoen? Of vind je het lastig rust te vinden? Wellicht kan haptotherapie je dan helpen om rust te vinden.