Samen… en alleen

haptotherapie relatietherapie samen en toch alleen

Samen… en alleen

Je bent samen in huis. Je partner zit boven achter de computer en jij zit op de bank. Niet voor het eerst. Je voelt je alleen. Je wilt wel meer verbinding en je echt samen voelen met je partner, maar weet niet hoe je dat voor elkaar krijgt. Misschien ben je ook bang om je verlangens en behoeften uit te spreken. Bang om afgewezen te worden. Dus trek je jezelf ook wat terug en accepteert de situatie zoals die is.

Telkens als je uitreikt lijkt het alsof je niet de juiste woorden vindt. Je krijgt niet het gesprek of de diepgang die je wil. Misschien wil je wel iemand die naar je luistert in plaats van oplossingen aandraagt. Of iemand die gewoon bij je is en belangstelling heeft voor wat je bezig houdt; gewoon omdat het jou bezig houdt.

Tegelijkertijd heeft de ander in deze relatie ook behoeften. Behoefte aan rust na een dag werken. Behoefte aan met rust gelaten worden, en niet iemand die weer iets van hem wil, of weer iets dat moet gebeuren. Zijn of haar emmer zit vol. De muur wordt opgetrokken. Nu even niet méér. Nu even niet ‘aan’ staan.

Voor je het weet groei je uit elkaar. Ieder trekt zich steeds meer terug. Irritaties nemen toe. Ruzies nemen toe. Of, misschien nog wel vervelender, er zijn geen ruzies meer omdat je de moed toch al opgegeven hebt en er geen moeite meer voor doet. Je voelt je steeds meer alleen.

 

Behoeften, verlangens, angsten en remmingen

Als behoeften en verlangens uit elkaar lopen in een relatie kan je 3 dingen doen. Ten eerste: accepteren dat het zo is. Je kan dan kijken hoe je je behoeften op een andere manier kan invullen. Bijvoorbeeld wat vaker met een goede vriend of vriendin, broer of zus afspreken die wel naar je verhaal luistert en je echt ziet. Of vaker met anderen afspreken voor de gezelligheid, als je partner minder behoefte heeft aan uitgaan dan jij zelf. Ten tweede: uit elkaar gaan. Soms gaat het echt niet meer. Lopen de ruzies zo op en is er geen respect, vertrouwen of onderliggende liefde meer. Maar als dat er nog wel is, is er ook een derde optie: relatie therapie.

 

Alleen samen kom je er weer uit, stap voor stap

In relatietherapie krijg je inzicht in hoe het tussen jullie werkt. In welke patronen zijn jullie terecht gekomen. Wat zijn de verlangens, behoeften, maar ook de angsten en remmingen. Er komt meer begrip. En van daaruit komt er ook een keuze. Je kan blijven doen wat je altijd al deed, óf je kan iets anders doen. Daar is wel moed voor nodig en nog een enigszins veilige basis om te durven iets anders te doen en je daarmee kwetsbaar op te stellen. Maar als jullie samen willen, dan is er ook een weg.

Verschil met relatietherapie bij een psycholoog is dat wij, naast gesprekken, ook gebruik maken van oefenvormen en materialen. Al bewegend en al doende wordt inzichtelijk hoe de interactie tussen jullie is.

Meer informatie? Kijk dan op mijn website www.purarotterdam.nl of klik hier.